Huiszoeking

RECHTSTAKKEN STRAFRECHT Huiszoeking

Huiszoeking

Wat is een huiszoeking?
Een huiszoeking is een onderzoekmaatregel. Deze regel pleegt een inbreuk op de onschendbaarheid van de woning en het recht op eerbiediging van het privéleven. De wet bepaalt dat deze inbreuk toegelaten is in bepaalde omstandigheden. U hoeft als bewoner van de woning geen toestemming te geven tot deze huiszoeking, het is een dwangmaatregel.

Door wie?
Indien u geen toestemming geeft, kan de huiszoeking door de onderzoeksrechter worden uitgevoerd op basis van een huiszoekingsbevel. Hierop bestaan wel een aantal uitzonderingen. De onderzoeksrechter kan een huiszoekingsbevel uitvaardigen en dan de opdracht geven aan iemand anders. Dit kan hij doen aan een officier van gerechtelijke politie.

U heeft als verdachte het recht om aanwezig te zijn bij de huiszoeking in de woning van een derde en bij de huiszoeking in uw eigen woning. Als u zelf niet aanwezig kan zijn, kan u altijd een persoon in uw plaats sturen.

Waar?
De huiszoeking kan gebeuren op de plaats van het misdrijf, in de woning van de verdachte en op alle andere plaatsen waarvan de onderzoeksrechter vermoed dat er voorwerpen zijn verstopt die bijdragen tot het ontdekken van de waarheid. Op al deze plaatsen kan de onderzoeksrechter ook overgaan tot inbeslagname. Wilt u meer weten over de inbeslagname? Klik dan door naar onze pagina over strafrechtelijk beslag.

Wanneer?
De huiszoeking mag niet plaatsvinden voor vijf uur ’s morgens en na negen uur ’s avonds. Als het onderzoek voor negen uur ’s avonds begonnen is mag het wel voortduren tot na negen uur.

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij een nachtelijke huiszoeking wel mag. Dit is als de wet dit bepaalt, bij betrapping op heterdaad, met toestemming van de bewoner, als er een oproep is uit de woning of in geval van brand of overstroming.

Had u graag meer informatie gekregen over de huiszoeking? Contacteer dan één van onze advocaten.